Horgászat, csónakázás

Horgászat

Az orfűi tórendszer lehetőséget biztosít fürdésre, csónakázásra, horgászatra, vitorlázásra és ha a szelek épp kegyesek, akkor akár szörfözésre is.

A tórendszer legnagyobb, 69 ha-os völgyzárógátas tava a megye horgászcentruma. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett Pécsi tó országosan kedvelt üdülőközpont.

Víztípus: víztározó
Terület: 69 ha
Átlagmélység: 1,9 m
Fenékviszonyok: kemény, felső része iszapos
Akadók: változó, egykori patakmeder mentén
Növényzet: hínárfoltok a sekély részeken, öblökben, nád, gyékény
Halak: ponty, amur, kárász, süllő, csuka, harcsa, keszegfélék, kecsege, lénai tok, pisztráng

A Pécsi tó békés és ragadozó halfajok széles körének élőhelye, érdekesség, hogy a szinte mindenütt tömegével jelen lévő törpeharcsa itt igen ritka vendég a horgon. A tó sekély, strand körüli részén számos halfaj természetes szaporulata tapasztalható -ez a rész június közepéig kíméleti terület- de a bőséges halállományt csak a rendszeres és gondos telepítésekkel lehet fenntartani. A halasítások áprilistól havonta történnek, ősszel kerül ki a halmennyiség közel 65-70 %-a, ilyenkor lehet a legkedvezőbb áron beszerezni a halat.

Rendszeresen telepített halfaj a ponty, amur, kárász, süllő, csuka de került bele kecsege, lénai tok, pisztráng és fekete sügér is kis mennyiségben.

A tavon a ponty centrikusság a jellemző, egyre népszerűbb a bojlis horgászat, de emellett érdemes finom szerelékkel is próbálkozni, főleg tavasszal. Eredményes a tapogatás, és pergetés is ragadozókra, bár a fenekezős pontyozás még mindig a legnépszerűbb műfaj.

Tórekordok:

– ponty 30 kg

– amur 24 kg

– harcsa 86 kg

Engedélyek beszerezhetőek:

– Szövetség irodájában 08-16 óráig (72/326-775)

– Halőröknél (30/997-9336) a tóparton.

(30/583-1437)

– Horgászboltokban:

Fish Master Pécs, Megyeri u. 135.

Hobby Bolt Pécs, Puskin tér 13.

Rácvárosi Horgászbolt Pécs, Rácvárosi u. 10.

Muréna Horgászbarlang Pécs, Malomvölgyi út

– Panoráma Camping Orfű Dollár u. 1.

– Szomjas Vándor büfé Orfű (nagy tó gátnál)

– Orchidea Panzió Orfű, Dollár u. 5.